Hoe help je je kind om wiskunde leuker te vinden?

Hoe help je je kind om wiskunde leuker te vinden?

 m

Omdat wiskunde abstract is, en voor veel tieners moeilijk, wordt het vaak aanzien als een saai en frustrerend vak. Veel leerlingen die bijles wiskunde volgen bij ons, hebben zelfs een regelrechte afkeer van het vak. Dat is jammer, want wie een vak leuker vindt, zal er ook meer motivatie voor hebben om te studeren en daardoor ook vaker betere punten voor halen. Die leerling is dan intrinsiek gemotiveerd, in plaats van extrinsiek (een beloning bij een goede toets wiskunde). Je zoon of dochter die het moeilijk heeft met wiskunde plots een voorliefde voor het vak geven, zal wellicht niet lukken. Toch is het mogelijk om wiskunde net iets leuker en toegankelijker te maken. Dat is wat de meeste leerkrachten op school proberen, maar als ouder of begeleider kun je daar ook een rol in spelen.

1. Maak wiskunde relevant voor het dagelijks leven

Een van de beste manieren om wiskunde interessant te maken, is door het toe te passen in de echte wereld. Wanneer kinderen of tieners begrijpen dat wiskunde hen helpt in hun dagelijkse leven, wordt het veel relevanter voor hen. Denk aan voorbeelden zoals het berekenen van de totale prijs van boodschappen, het meten van ingrediënten voor het koken, korting berekenen in de solden of rente berekenen op hun spaarrekening, of het bepalen van de oppervlakte voor meubels of verf. Door wiskunde op een praktische manier aan te bieden, zien kinderen dat het niet alleen maar om 'saaie' en droge cijfers en formules draait, maar dat het hen daadwerkelijk kan helpen in hun dagelijkse activiteiten.

Een andere leuke manier om wiskunde tot leven te brengen, is door het te koppelen aan hun interesses. Houdt je zoon of dochter van sport? Praat over statistieken en cijfers die bij sportwedstrijden komen kijken. Interesseert je kind zich voor technologie? Leg uit hoe wiskundige principes worden toegepast in de nieuwste gadgets en apps. Door wiskunde te verbinden met zijn passies, vergroot je de kans dat je kind het vak met meer enthousiasme benadert.

2. Gebruik speelse elementen en gamification

Wiskunde hoeft niet altijd serieus te zijn. Door speelse elementen toe te voegen, kun je wiskunde leuker en boeiender maken. Er zijn tal van educatieve wiskundegames beschikbaar die kinderen of tieners uitdagen om wiskundige problemen op te lossen op een manier die niet voelt als 'studeren'. Apps zoals Prodigy en Mathletics bieden interactieve games die kinderen belonen voor het oplossen van wiskundige vraagstukken. Deze platforms maken leren niet alleen leuk, maar ook competitief, wat de motivatie kan verhogen.

Daarnaast kun je thuis ook spelletjes spelen die wiskundige vaardigheden bevorderen. Deze speelse benadering kan wiskunde minder intimiderend maken en kinderen helpen hun vaardigheden te verbeteren zonder dat ze zich geforceerd voelen om te studeren. Enkele voorbeelden: Take it easy! (maaltafels), Incan Gold (schatten verdelen), NMBR9 (nummers, vormen, ruimtelijk redeneren) of Times Square (berekeningen). Denk ook aan escaperoomspelletjes zoals Exit of Unlock waar vaak wiskundige raadsels en logica in voorkomen. 

3. Geef positieve en constructieve feedback

Wiskunde is een vak waarin fouten maken onvermijdelijk is, en het is belangrijk dat je kind niet ontmoedigd raakt op dat moment. Fouten maken is een leermoment! Staar je niet blind op de resultaten van toetsen en rapporten, maar focus op de vooruitgang die je zoon of dochter maakt, op zijn/haar doorzettingsvermogen en inzet. Positieve feedback is cruciaal als je je kind wilt helpen om een positieve houding tegenover wiskunde te ontwikkelen.  Dit helpt om zijn of haar zelfvertrouwen te vergroten en een gezondere houding te ontwikkelen tegenover fouten te maken. Een kind dat zich veilig voelt om fouten te maken, is veel meer geneigd om wiskunde met vertrouwen aan te pakken.  Moedig je hem of haar aan om vragen te stellen en hen het gevoel te geven dat elke stap in hun leerproces waardevol is.

Erken dus de successen! Bijvoorbeeld: 'Waw, je hebt een uur stevig doorgewerkt voor wiskunde, ook al vind je het moeilijk. Chapeau zeg, goed gedaan!'. Of: 'Ik heb het gevoel dat je het zoveel beter begrijpt nu, goed gedaan!'

4. Maak wiskunde interactief en visueel

Veel kinderen leren beter door visuele hulpmiddelen en interactieve activiteiten. In plaats van alleen maar handboeken te gebruiken, kun je wiskunde op een visuele manier presenteren. Gebruik tekeningen, grafieken en diagrammen om wiskundige concepten te verduidelijken. Er zijn ook talloze online tools en apps die helpen om visuele uitleg te geven bij wiskundige vraagstukken, zoals GeoGebra en Desmos. Door wiskunde visueel voor te stellen, kan je kind de concepten veel beter begrijpen en zich er meer mee verbinden.

Daarnaast kun je zelf creatieve hulpmiddelen maken, zoals kleurcodes voor verschillende soorten wiskundige problemen of fysieke objecten om abstracte concepten tastbaarder te maken. Hoe interactiever je het leerproces maakt, hoe leuker wiskunde wordt.

Conclusie

Door wiskunde op een relevante en speelse manier aan te bieden, wordt het vak niet alleen begrijpelijker, maar ook leuker voor je kind. Het aanmoedigen van positieve feedback, het gebruik van visuele hulpmiddelen en het koppelen van wiskunde aan dagelijkse situaties kunnen een verschil maken. Wiskunde zal nooit het favoriete vak van je zoon of dochter worden, maar dat is ook helemaal niet nodig. En als je merkt dat je kind extra ondersteuning nodig heeft, is bijles een uitstekende optie om het vertrouwen en de vaardigheden verder te ontwikkelen. Vraag vandaag nog bijles aan met een van onze ervaren docenten!