5 tips om beter wiskunde te studeren

5 tips om beter wiskunde te studeren

 m

Wiskunde is geen vak waar je snel even aan kan beginnen de dag voor het examen. Omdat de leerstof altijd voortbouwt op wat je eerder geleerd hebt, is het belangrijk om je aanpak structureel aan te pakken. Geen zorgen: met deze 5 concrete tips kan jij meteen aan de slag!

1. Bereid je les wiskunde kort voor

Voor je een nieuw hoofdstuk begint, kan je een korte video of blog zoeken over het onderwerp. Zo weet je waar de les over zal gaan, herken je sneller patronen en voelt de leerstof minder overweldigend. Je hoeft de theorie nog niet vanbuiten te kennen — een snelle intro helpt al enorm om met meer zelfvertrouwen te starten en sneller te snappen waar je leerkracht wiskunde het over heeft. 

Ben je al met een nieuw hoofdstuk bezig? Herhaal dan wat je in de les voordien geleerd hebt. Begrijp je alles, of moet je extra info opzoeken of iemand om hulp vragen? Je kan ook vragen opschrijven om die aan je leerkracht te vragen, of een mailtje te sturen via Smartschool als je dat niet durft te vragen voor de hele klas.

2. Begrijp eerst de theorie, voor je begint te oefenen

Voordat je begint met het maken van oefeningen, is het essentieel om de theorie eerst goed te begrijpen. Wiskunde is opgebouwd uit formules, definities en regels die elkaar aanvullen. Zorg ervoor dat je alles wat je moet weten op een gestructureerde manier opschrijft. Maak bijvoorbeeld een overzichtelijke samenvatting van alle formules die je moet kennen en check of je begrijpt wat elke formule betekent en hoe je hem toepast.

In plaats van simpelweg de formule uit je hoofd te leren, neem de tijd om elk onderdeel ervan te analyseren. Wat betekenen de symbolen en letters? Door de formules op te splitsen en elke term apart te begrijpen, wordt het veel gemakkelijker om de juiste stappen te zetten tijdens het oplossen van oefeningen. Vergeet ook niet de voorbeelden in je cursus goed door te nemen: ze laten zien hoe de theorie in de praktijk werkt en helpen je om de theorie toe te passen. Neem de tijd om elk voorbeeld stap voor stap te begrijpen en probeer het daarna zelf na te maken zonder naar de oplossing te kijken.

3. Maak véél oefeningen en los ze zelf op

Oefening baart kunst — echt waar. Wiskunde leer je niet door te kijken naar voorbeelden of oplossingen, maar door actief aan de slag te gaan. Het is belangrijk om de oefeningen zelf op te lossen, zelfs als je denkt dat je weet hoe het moet. Lees de opgaven niet alleen door, maar werk elke stap zorgvuldig uit. Dit helpt je om de methode onder de knie te krijgen en voorkomt dat je simpelweg de antwoorden uit je hoofd leert. Probeer ook niet te snel door de vraagstukken heen te werken, maar geef jezelf de tijd om te reflecteren op je denkwijze.

Zorg ervoor dat je voldoende oefenmateriaal hebt. Eventueel kan je je leerkracht om extra (online) oefeningen vragen of de extra vragen uit je handboek oplossen. Werk stap voor stap, en zoek uit waar je vastloopt. Hoe meer je oefent, hoe vlotter wiskunde gaat!

4. Plan genoeg tijd in voor wiskunde

Wiskunde begrijpen en kunnen toepassen vergt tijd en geduld. Vaak onderschatten leerlingen hoeveel tijd ze nodig hebben om de stof goed te begrijpen. Het is belangrijk om niet in de valkuil te trappen van ‘snel even een paar oefeningen maken’ als voorbereiding op een toets. Maak een realistische planning met voldoende tijd voor oefeningen en focus op het grondig begrijpen van elke stap. Plan eventueel inhaalmomenten in, zodat je zeker niet hoeft te stressen. Hoe beter je plant, hoe meer rust in je hoofd je hebt, en dat merk je ook in je punten.

5. Vraag hulp wanneer je vastzit

Het internet zit vol met nuttige bronnen zoals YouTube-video’s en educatieve blogs die wiskunde op een begrijpelijke manier uitleggen. Er is ook altijd je leerkracht om hulp te vragen, in de klas of via Smartschool. Blijf vooral niet zitten met je vragen tot het tijd is voor je examen wiskunde. ;-)

Raak je er alleen niet uit? Overweeg dan bijles wiskunde. Een bijlesdocent kijkt met jou mee, legt alles op jouw tempo uit en focust op wat jij moeilijk vindt. Wij helpen je graag verder!